Mis Yapı Özkanlar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özkan, inşaat sektörüne ilişkin deneyimlerini paylaşarak, projelerinden ve sektörün içinde bulunduğu sıkıntılardan bahsetti.

Salih Özkan kimdir?

Özkanlar inşaat limitet şirketi 1980’li yıllarda kurulmuş bir firma. Bizler ikinci kuşağı temsil ediyoruz. Şirket babamız İbrahim Özkan tarafından kurulmuş. 1998-2000’li yıllarda bizlerde işin içine iştirak ederek bugünlere gelmiş olan bir firmayız. Özkanlar inşaat bir aile firması. Daha sonra kurumsal bur kimliğe bürünmek için Musa Salih İbrahim Özkan yani Mis Yapı olarak 2. bir firmasını kurmuştur. Hem Mis Yapı hem de Özkanlar İnşaat olarak iki firma üzerinden devam etmekteyiz. Yaklaşık 40 yıllık geçmişi olan bir firmayız. Yılda 300-350 konut imalatı yapan, öz sermayesiyle çalışan yerel bir firmayız.

Sosyal etkinlikleriniz nelerdir?

Neleri yapmaktan hoşlanırsınız? En çok arzu duyduğum şey ailemle vakit geçirmek. Sıkı bir Konyaspor taraftarıyım. MÜSİAD, Mehir Vakfı gibi Sosyal platformlarda da yer alıyoruz. Yine kendi memleketim olan Hadim’in Bağbaşı kasabasında bulunan öğrencilerimizle alakalı aktivitelerimiz oluyor. Fakat çok fazla vaktimiz ayıramıyoruz bu tür etkinliklere.

Uzun vadedeki hedefiniz nelerdir?

Uzun vadedeki hedefim, hayatın her anı çalışmak. Üretmek ve sürekli üretmektir. Memlekete katkı sağlayabilmektir. Yarının ne olacağını da bilemeyiz.

Mis Yapı Özkanlar inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özkan, inşaat sektörüne ilişkin deneyimlerini paylaşarak, projelerinden ve sektörün içinde bulunduğu sıkıntılardan bahsetti.

Ne tarz konutlar yapıyorsunuz?

Güvenlikli, kullanılabilir yeşil alanları olan, çocuk oyun bahçeleri olan konutlar inşa ediyoruz. Yeni teslim aşamasında olan Mis Gold projemiz var. Toplam 100 daire. Mis Elit projesi kapsamında, Elit 1 96 daire. Mis Elit 2’ye yeni başladık. Oda 250 daire. Mis Elit 3 200 daire toplamda. Bu projeye de birkaç ay içerisinde başlayacağız. Önümüzdeki günlerde Mis konsept diye projemiz var. Toplamı 300 daire olan, kapalı yüzme havuzlarıyla, botanik bahçeleri ve kapalı otoparkıyla 2+1, 3+1, 4+1 seçenekleri ile Selçuklu ilçesinde hizmet vereceğiz.

Kentsel dönüşüm ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz? Sıkıntılar yaşıyor musunuz?

Kentsel dönüşüm mevzuatı her yıl değiştirilen sabun gibi kayan bir konu haline geldi. Kentsel dönüşümün firmalarımıza çok bir katkısı yok. Mevzuatta bazı maddeler ve kanunların ucu açık. Bu yönetmelikler kentsel dönüşümün içeriğini tam doldurmuyor. Aslında iyi bir kanun ama içeriği henüz tam anlamıyla doldurulamadı. Kentsel dönüşüm kanunu, Müteahhitler birliğinden, belediyelerden, imar müdürlüklerinden, ticaret odasından, emlakçılar odasından belirli komisyonlar ile yapılmalıydı. Özellikle ve özellikle müteahhitler birliğinin görüşü, önerileri alınmalıydı. Sadece Bayındırlık Bakanlığı içerisinde bir kanun çıkarılmamalıydı.

MİS Yapı Özkanlar Konya’da tam anlamıyla oturmuş bir firmamıdır?

Kendi penceremizden baktığımızda inşaat firması denildiğinde ilk akla gelen firmalar arasında yer alıyoruz. Vatandaşın penceresinden de öyle görünüyor. Lakin kurumsallık biz kurumsalız demeyle olunmuyor. Bunun belli bir süreci var. Yerel firmalarda, Anadolu’daki firmalarda kurumsallık kolay değildir. Çünkü yönetim şekli ailesel bir yönetim şeklidir. Ataerkil bir yönetimle yönetilir. Bu şekli ile kurumsallaşma uygun değil.

Sektörün içinde gördüğünüz sıkıntılar nelerdir? Bir öneriniz var mı?

Bizim kanun koyucularımız, kanunları masa başında düzenler. Bu şekilde kanunlar koyulduğu için de daha sonra yönetmeliklerle, genelgelerle bu işi yumuşatmaya çalışırlar. Bu yüzden kapsamlı bir imar yasası çıkarılması gerekiyor. Tabandan yukarı doğru gidecek olan bir yasa çıkarılmalı. Vatandaşın imar yasası ile ilgili bir bilgisi yok. İmar yasası Bayındırlık Bakanlığı yahut İl Çevre Müdürlükleri tarafından veya belediyelerin encümenleri tarafından istenildiği zaman değiştirilebilen bir olay haline geldi. Burada da bazı şahıslar nüfusunu kullanarak bunu suiistimal edebilir. Ediyor da zaten. Bu tür imar kanunları çıkartılırken ticaret odalarından destek alınmalı. Sanayi odalarından, belediyeler birliğinden destek alınmalı. Müteahhitler birliği yahut inşaat mühendisleri, mimarlar odası gibi bu tür yerler ile birlikte hareket edilmeli ve çalışılmalı.

Kendi sektörleri dışında inşaata yönelenler oluyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?

KDV muafiyetinden dolayı inşaata yöneliyorlar. Sanayide KDV 18. Aynı firma üzerinden bina yaptığı zaman KDV’si artıyor. Biz ürünü alırken yüzde 18 ile alırız. Çıkarken yüzde 1 ile çıkarız. Biz inşaata yatırım yaparken bin bin harcarız. Daireyi sattığımız zaman ise yüz bin yüz bin gelir. Ancak inşaata yeni giren şahıslar bu paranın hepsi benim zanneder. Ama tabiî ki bu böyle değildir.  Yüzde 12-13 arası birde hesap edemediğimiz kayıp vardır. Nedir bunlar? Örneğin şantiye alanından çalınan el arabası, kürek, kablo gibi araç gereçlerdir. Bunlarda sermayeden gidiyor.

Vasıflı eleman bulma konusunda sıkıntılarınız oluyor mu?  Neler söylersiniz?

Temel eğitim, mesleki eğitim alanında devlet yönlendirici ve eğitici olmalıdır. Bizim kendi bünyemiz içerisinde bir de mobilya fabrikamız var. Ciddi manada Konya ekonomisine katkı sağlayan bir firma. Ancak personel bulmada çok zorlanıyoruz. Çok fazla iş var fakat personelimiz yok. Hal böyle olunca da vasıfsız işçileri topluyoruz. Mecburen çalıştırmak zorundayız. En azından dolapları veya ürünleri taşısın diğer personele yardımcı olsun diye. Her zaman için sanayiye yatırım yapan ülkeler ilerlerler. Bunun sebebi de mesleki eğitime önem vermelerinden dolayıdır. Bina ile konut ile ülkenin geleceğini dizayn edemezsiniz. Ülkenin geleceğini ağır sanayi hamleleri belirler. Bu yüzden mesleki eğitim fakültelerine ciddi önem verilmelidir.

Bina ile konut ile ülkenin geleceğini dizayn edemezsiniz. Ülkenin geleceğini ağır sanayi hamleleri belirler. Bu yüzden mesleki eğitim fakültelerine ciddi önem verilmelidir.